17 Nisan 2025 22:54

Balçova Salih Dede Lisesinin, Meslek Lisesi yapılmasına karşı açıklama

Balçova’da yalnızca 5 ortaöğretim kurumu bulunmasına rağmen, ikinci bir meslek lisesi açılması planlanıyor. Eğitim Sen: "Bu karar, mevcut ihtiyaçlara değil ideolojik tercihlere göre şekillendi."

Balçova Salih Dede Lisesinin, Meslek Lisesi yapılmasına karşı açıklama

Fotoğraf: Evrensel

İzmir-Eğitim Sen 6 Nolu Şube, Salih Dede Anadolu Lisesinin, Meslek lisesi yapılmasına karşı olduklarını belirterek okul önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya veliler ve Emek Partisi ilçe yöneticileri de katıldı.

Açıklamayı okuyan Eğitim Sen İzmir 6 Nolu Şube Başkanı Bülent Karakaş, Balçova ilçesinde sadece 5 ortaöğretim kurumu bulunduğunu belirterek, okullara ilişkin bilgi verdi. Buna göre Balçova'da, 1 proje okulu, 2 Anadolu Lisesi, 1 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve 1 Anadolu İmam Hatip Lisesi bulunuyor. Bu okullardaki öğrenci dağılımı da Balçova Anadolu Lisesinde 580, Nevvar Salih İşgören Anadolu Lisesinde 493, Salih Dede Anadolu Lisesinde 406, Ahmet Hakkı Balcıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde 385, Balçova Anadolu İmam Hatip Lisesinde ise 64 öğrenci şeklinde.

"İmam Hatip'te 4 öğrenciye 1 öğretmen düşüyor"

Karakaş, İmam Hatip Lisesinde dört öğrenciye bir öğretmen düştüğünü belirterek, "Diğer liselerde bu oran yaklaşık 11 öğrenciye bir öğretmen şeklindedir. Bu durum, eğitim yatırımlarının ihtiyaçlara değil, siyasi ve ideolojik tercihlere göre yapıldığını açıkça ortaya koymaktadır" dedi.

Salih Dede Anadolu Lisesinin Meslek Lisesine dönüştürülmesine karşı olduklarını ifade eden Karakaş, "Bu karar; öğrenciye, veliye, öğretmene danışılmadan, kapalı kapılar ardında alınmıştır. Üstelik Balçova'da hâlihazırda bir Meslek Lisesi bulunmasına rağmen ikinci bir okul açılmak istenmektedir. Bu hem israfa hem plansızlığa hem de nitelikli eğitimin sekteye uğramasına yol açacaktır" dedi.

Salih Dede Anadolu Lisesinin 1990 yılından bu yana binlerce mezun vermiş, 16 derslikli, 41 öğretmeni ve 406 öğrencisiyle faaliyet gösteren köklü bir eğitim kurum olduğunu belirten Karakaş, "Okulun fiziksel yapısı mesleki eğitime uygun değildir. Bu dönüşüm gerçekleşirse öğretmenler norm fazlası olacak, öğrenciler mağdur edilecektir. Bu kararın uygulanması telafisi zor sonuçlara yol açacaktır" dedi.

"Hukuki ve örgütsel mücadelemizi sürdüreceğiz"

Eğitim-Sen olarak kararı kabul etmediklerini belirten Karakaş, proje okullarına yapılan öğretmen ve yönetici atamalarının da yine şeffaflıktan uzak, liyakatsiz bir anlayışla gerçekleştirildiğini ifade etti.

Eğitim kurumlarının siyasi müdahalelerle şekillendirilmesine karşı olduklarını vurgulayan Karakaş, "Eğitim Sen olarak bu adaletsizliğe karşı hukuki ve örgütsel mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuna ilan ediyoruz" dedi. (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Bizzat Erdoğan’ın, pandemiyi ‘üretim ve lojistik üssü olma fırsatı’ olarak işaret ettiği 2020’den bu yana ucuz emek eksenli dönüşümün çarpıcı sonuçları ortaya çıkıyor. ‘Üretim, ihracat’ gibi sloganlarla pazarlanan dönüşüm, çocuk emeğini de başta sanayi olmak üzere sermayenin hizmetine sundu. Bu dört yılda 750 bin çocuk daha resmi rakamlara işçi olarak geçti.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Gençlerin sokak eylemlerine atıfta bulunan Bahçeli, "Öğrencinin yeri okuldu, sınıftır, kütüphanedir" dedi.

Evrensel'i Takip Et